4.0 Status

I nedenstående figur ses antallet af rotteanmeldelser i Syddjurs Kommune for i perioden 2017-2022. Diagrammet viser, at anmeldelser af rotter den seneste planperiode generelt har været nedadgående, dog med undtagelse af 2020 hvor der ses en stigning i antallet af anmeldelser. Denne stigning vurderes at skyldes naturlige gunstige forhold for rotterne grundet en stor produktion af nødder/frugter og mild vinter i perioden 2018-2019 og Corona perioden, hvor mange opholdt sig i deres sommerhuse i kommunen. Denne opgang i anmeldelser ses dog generelt i hele landet ifølge Miljøstyrelsens opgørelser.

Fig. 1 – Rotteanmeldelser pr. år for kommunal og privat bekæmpelse – 2017-2022

I handlingsplanen for perioden 2021-2023 var der opstillet følgende indsatsområder, som der i planperioden skulle være et særligt fokus på: 

  • Nedbringelse af bekæmpelsestid og antal besøg på den enkelte lokalitet
  • Tilsyn med den private rottebekæmpelse i kommunen
  • Giftfri bekæmpelse på kommunale ejendomme
  • Målrettet kloakrottebekæmpelse
  • Øget information og dialog med borgere
  • Evaluering af den kommunale rottebekæmpelse og fremdriften af planlagte aktiviteter

I forrige planperiode har der været et fokus på at nedbringe antallet af genbesøg, som resultat af at udføre et grundigere 1. gangsbesøg og større fokus på udførelse af røgprøver særligt i områder med ældre nedslidte fælleskloak. Antallet af anmeldelser hvor kloak eller kloakrelaterede årsager er grundlag for rottetilholdet, ligger på niveau med de foregående års anmeldelser som det fremgår af fig. 2.

Fig. 2 – Rotteanmeldelser relateret til kloak – 2017-2022

Det vurderes dog, at en hurtigere afklaring af årsagen til rottetilholdet, herunder tidligere udførelse af røgprøver, har været medvirkende årsag til en reduktion i antallet af rottesager med mere end 4 besøg pr. sag – se fig. 3 og 4.

Fig. 3 - Andel af besøg pr. rottesag i perioden 2017-2019

Fig. 4. Andel af besøg pr. rottesag i perioden 2020-2022

Der har i forrige planperiode været et større fokus på tilsyn af de private rottebekæmperfirmaer og erfaringerne herfra har betydet at det også i denne planperiode, vil været et indsatsområde som der skal være et fokus på.

Implementering af giftfri bekæmpelse på kommunale arealer, er igangsat men endnu ikke 100 procent gennemført. Erfaringerne fra forrige planperiode har vist, at det i enkelte tilfælde kan være nødvendigt med en kortvarig indsats med toksiske bekæmpelsesmidler, for eksempel i særlige tilfælde hvor den almene sundhed vægtes ekstra højt eller hvor populationer af rotter er massive, hvor fældefangst ikke er tilstrækkeligt til en hurtig og effektiv indsats. Dog er målet, at med de erfaringer der gøres i forhold til brug af fældefangst, på sigt skal sikre 100 procent giftfri bekæmpelse på kommunale ejendomme og arealer.

Der vil forsat være bekæmpelse af rotter i kloakken, men bekæmpelsen vil fremover være mere målrettet enkelte områder hvor der f.eks. skal ske sanering eller hvor der vurderes, at være en større population i et mindre afgrænset område. Denne bekæmpelse vil ske i form af kortvarig udlægning af giftblokke i kloakken da studier viser, at permanent udlægning af gift på den lange bane, ikke har nogen effekt i forhold til populationens størrelse kontra risikoen for udvikling af resistens. Syddjurs Spildevand A/S har tidligere benyttet mekaniske slagfælder som supplement til udlægning af gift i kloakken. Det er dog Syddjurs Spildevands erfaring, at denne bekæmpelsesform er omkostningstung både økonomisk og mandskabsmæssigt, hvorfor dette materiel ikke længere benyttes.

Borgerne i Syddjurs Kommune kan søge viden om rottebekæmpelse og krav til egne indsatser i forhold til forebyggelse af rotter via kommunens hjemmeside, avisannoncer og på de sociale medier. Hjemmesiden er opdateret og særlige lokale rottebekæmpelser og forebyggende foranstaltninger, har været delt på sociale medier.