Miljømål

Miljømålsætningen i Syddjurs Kommune er rent og rigeligt drikkevand, som kun har gennemgået en simpel vandbehandling. Samtidig skal der være en høj grad af forsyningssikkerhed.

Endvidere ønsker Byrådet:

  • Robuste, velbeskyttede og decentrale vandforsyninger indenfor kommunens fire ressourceområder, som kan klare fremtidens krav til bæredygtighed.
  • Forebyggende og afhjælpende indsatser, der sikrer, at grundvandet beskyttes bedst muligt, og at solide vandsamarbejder, indenfor de fire ressourceområder understøtter disse indsatser.
  • At grundvandet beskyttes i størst mulig grad, så der også i fremtiden, kan indvindes rent grundvand til drikkevand for kommunens borgere og virksomheder. Nitratindholdet i grundvandet skal holdes på et niveau, der sikrer overholdelse af det nationale miljømål for nitrat. Sprøjtemidler og andre miljøfremmede stoffer, er uønskede i grundvandet.
  • Syddjurs Kommune, vil gennem sin planlægning af nye byer, erhvervsområder og infrastruktur sikre, at grundvandet ikke påvirkes negativt.

Nitrat

Det overordnede miljømål for nitrat i grundvand er maksimalt 50 mg/l.

Lov om vandplanlægning fastlægger reglerne for fastlæggelse af konkrete miljømål for grundvand. I bekendtgørelse om fastlæggelse af miljømål for vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og grundvand fastlægges, at grundvandets kemiske tilstand skal kunne overholde et kvalitetskrav på 50 mg nitrat/l.

Miljømålet er en konsekvens af EU’s vandrammedirektiv, og kvalitetskravet af EU’s grundvandsdirektiv.

Målsætningen i kommunens indsatsplan er, at den gennemsnitlige nitratudvaskning fra rodzonen, indenfor hvert vandværks indvindingsopland og OSD, ikke må overstige 50 mg/l.

Kommunen vil, ved en tærskelværdi på 25 mg/l nitrat i et alment vandværks indvindingsboring og ved en stigende udviklingstendens, iværksætte en indsats for at få nedbragt nitratudvaskningen i oplandet for at sikre, at miljømålet på 50 mg/l kan overholdes.

Som udgangspunkt skal nitratudvaskningen reguleres gennem frivillige dyrkningsaftaler mellem vandværk og lodsejer jf. vandforsyningslovens §13d. Der gives normalt en frist på 2 år til at indgå de frivillige dyrkningsaftaler.

Hvis den fornødne indsats ikke er gennemført efter den fastsatte tidsfrist, vil Syddjurs Kommune påbyde lodsejeren de nødvendige dyrkningsrestriktioner med hjemmel i miljøbeskyttelseslovens § 24 eller § 26a.

Rådighedsindskrænkninger i forhold til en lodsejer er mod fuld erstatning.

Sprøjtemidler

Det overordnede miljømål for sprøjtemidler i grundvand er maksimalt 0,1 µg/l.

Lov om vandplanlægning fastlægger reglerne for fastlæggelse af konkrete miljømål for grundvand. I bekendtgørelse om fastlæggelse af miljømål for vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og grundvand fastlægges, at grundvandets kemiske tilstand, skal kunne overholde et kvalitetskrav på 0,1 µg/l for pesticider og 0,5 µg/l som en sum af pesticider.

Miljømålet er en konsekvens af EU’s vandrammedirektiv, og kvalitetskravet af EU’s grundvandsdirektiv.

Kommunen vil, ved fund af pesticider i et alment vandværks indvindingsboring og ved en stigende udviklingstendens, iværksætte en indsats for at få nedbragt udvaskningen i oplandet for at sikre, at miljømålet på 0,1 µg/l for pesticider og 0,5 µg/l som en sum af pesticider kan overholdes.

Som udgangspunkt skal udvaskningen reguleres gennem frivillige dyrkningsaftaler mellem vandværk og lodsejer jf. vandforsyningslovens § 13d. Der gives normalt en frist på 2 år, til at indgå de frivillige dyrkningsaftaler.

Hvis den fornødne indsats ikke er gennemført efter den fastsatte tidsfrist, vil Syddjurs Kommune påbyde lodsejeren de nødvendige dyrkningsrestriktioner med hjemmel i miljøbeskyttelseslovens § 24 eller § 26a.

Rådighedsindskrænkninger i forhold til en lodsejer er mod fuld erstatning.

Øvrige miljøfremmede stoffer

Det overordnede miljømål for øvrige miljøfremmede stoffer i grundvandet er, at de overholder kvalitetskravene fastsat i bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg (drikkevandbekendtgørelsen).

Målsætningen i kommunens indsatsplan er, at opbevaring, anvendelse og håndtering af miljøfremmede stoffer ikke må give anledning til forurening af grundvandet.

Der er stor risiko for indhold af miljøfremmede stoffer, medicinrester og mikroplast i spildevandsslam. Syddjurs Kommune vil derfor arbejde for, at der ikke udspredes affald til jordbrugsformål på de mest sårbare grundvandsområder, i nærheden af de almene vandværkers indvindingsboringer.

Skovrejsning

Rejsning af skov på arealer med grundvandsinteresser er bæredygtig i forhold til at beskytte grundvandet, da skov optager CO2 fra omgivelserne.

Syddjurs Kommune vil arbejde på at rejse skov indenfor OSD og i de mest sårbare grundvandsområder. Skovrejsningsområder er udlagt i Kommuneplan 2020-2032. For at se områderne klik her.  

Overvågning

Vandkvaliteten i vandværkets boringer og i drikkevandet overvåges gennem det fastsatte kontrolprogram for vandværket. Ved en uhensigtsmæssig udvikling af nitrat, pesticider eller miljøfremmede stoffer, tages der stilling til, om der er behov for yderligere grundvandsbeskyttelse i indvindingsoplandet til det enkelte vandværk.

Ved en uhensigtsmæssig udvikling af naturligt forekommende stoffer i grundvandet som f.eks. klorid, arsen eller bor tages der stilling til, om der er behov for tiltag for at reducere udviklingstendensen.

Hvert andet år beregnes den gennemsnitlige nitratudvaskning fra rodzonen indenfor vandværkernes indvindingsoplande og OSD. Tilsvarende foretages der en registrering af pesticidforbruget på markarealer indenfor vandværkernes indvindingsoplande og OSD. Dataindsamlingen foretages på baggrund af oplysninger fra landbrugets gødningsregnskaber og andre offentligt tilgængelige data.

Der indsamles løbende oplysninger om udbragte mængder af affald til jordbrugsformål på landbrugsarealer, indenfor vandværkernes indvindingsoplande og OSD. Registreringen foretages på baggrund af anmeldelser jf. slambekendtgørelsens regelsæt.

Under udarbejdelse af indsatsplanen er der lagt vægt på, at bæredygtighed i henhold til FN’s verdensmål implementeres. Konkret arbejdes der med verdensmål 6 om rent vand og mål 17 om partnerskab for handling.

Det er væsentligt, at det sikres, at der er rent vand til alle, og at grundvandsressourcen forvaltes så hensigtsmæssigt som muligt, således at der sikres vand til alle. Verdensmålet om partnerskab og handling skal sikre, at indsatsplaner realiseres og implementeres. Kommunen kan ikke sikre dette alene. Dette skal ske i et samarbejde med de almene vandværker, lodsejere, landbruget, industrien og myndigheder mv. Det er vigtigt, at planen sikrer samskabelse og ejerskab således, at grundvandsbeskyttelsen bliver så optimal som muligt og således, at også fremtidige generationer sikres drikkevand af en god kvalitet og i rigelige mængder.