Retningslinjer

Retningslinjer beskriver, hvordan kommunen administrerer grundvandsbeskyttelsen i kommunen. Retningslinjerne er udarbejdet på grundlag af de syv strategier, som er vedtaget for administration af grundvandsbeskyttelsen.

Retningslinje 1a.

Nye boringer til almen vandforsyning skal så vidt muligt placeres opstrøms byområder og andre forureningskilder, så boringerne ikke udsættes for forureningsrisiko. De til enhver tid gældende vejledende afstandskrav skal opfyldes.

I BNBO sættes der fokus på fjernelse af punktkilder, der kan give anledning til en forurening.

Retningslinje 2a.

BNBO skal friholdes for udlæg af nye arealer til en arealanvendelse, der medfører øget fare for forurening af grundvandet. 

Retningslinje 2b.

I BNBO foretages der en indsats mod privates brug af sprøjtemidler.

Retningslinje 2c.

Inden for BNBO gives der som hovedregel ikke tilladelse til jordvarmeanlæg, nedgravning af beholdere til olie og kemikalier, vaskepladser mv. Der skal foretages en konkret risikovurdering.

Retningslinje 2d.

Forurenet jord og kategori 2 jord, slagge, knust asfalt, bygningsaffald mm. vurderes konkret, men må som udgangspunkt ikke udlægges inden for BNBO.

Retningslinje 2e.

Forsinkelsesbassiner til håndtering af regnvand og overfladevand kan som udgangspunkt ikke etableres i BNBO.

Retningslinje 2f.

Nye veje må såvidt muligt ikke placeres indenfor BNBO. Hvis dette er nødvendigt af planmæssige hensyn, så må de materialer, der bliver indbygget i vejkassen, ikke give anledning til en forurening af grundvandet.

Retningslinje 2g.

Vintertjeneste indenfor BNBO skal ske ved grusning for at undgå en påvirkning af grundvandet.

I indsatsområder for nitrat foretages en trin opdelt indsats i kort- og langsigtede tiltag afhængigt af det konkrete beskyttelsesbehov.

De langsigtede tiltag er primært frivillige tiltag, som f.eks. skovrejsning, økologisk drift mv.

De kortsigtede tiltag er f.eks. efterafgrøder.

Retningslinje 3a.

Syddjurs Kommune kontrollerer, at frivillige aftaler opfyldes og fører tilsyn med at påbud og forbud overholdes.

Retningslinje 3b.

Hvis kommunen vurderer, at udbringning af affaldsprodukter til jordbrugsformål, herunder spildevandsslam, kan udgøre en forureningsrisiko i indsatsområder, så vil kommunen efter en konkret vurdering meddele forbud/påbud efter § 28 i bekendtgørelse om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål (slambekendtgørelsen).

Retningslinje 3c.

I indsatsområder skal forsinkelsesbassiner som udgangspunkt etableres med tæt bund.

I indsatsområder for sprøjtemidler foretages en fokuseret indsats. Aktive indsatser fokuseres primært på større sammenhængende IO-områder. I mindre og usammenhængende IO-områder foretages der overvågning og der iværksættes kampagner.

IO-områderne for sprøjtemidler er beskrevet i et notat på dette link

Retningslinje 4a.

Overvågning iværksættes, hvis der i en boring konstateres sprøjtemidler eller nedbrydningsprodukter  over detektions­grænsen på 0,01 μg/l. Vandværkets kontrolprogram bliver skærpet med henblik på at overvåge udviklingen.

I OSD og indvindingsopland regulerer den generelle lovgivning miljøtiltag til grundvandsbeskyttelse.

Retningslinje 5a.

OSD og indvindingsopland til almene vandforsyninger skal friholdes for virksomhedstyper eller anlæg, der medfører en væsentlig fare for forurening af grundvandet.

Syddjurs Kommune vurderer med udgangspunkt i bilag 1 i Miljø- og Fødevareministeriets vejledning om krav til kommuneplanlægningen mv., hvilke virksomhedstyper og anlæg, der er omfattet af ovennævnte.

Retningslinjen gælder etablering af nye virksomheder.

Hvis eksisterende virksomheder vurderes at udgøre en risiko i forhold til grundvandet vil kommunen miljøregulere virksomheden med relevante vilkår.

Retningslinje 5b.

Virksomheder, hvor der oplagres og/eller håndteres olie- og kemikalier, kan udgøre en risiko for grundvandet. Kommunen vil for virksomheder, der er beliggende inden for OSD og indvindings-OSD evt. stille skærpede vilkår for at sikre, at virksomheden og dens aktiviteter ikke udgør en forureningsrisiko i forhold til grundvandet.

Kommunen fører endvidere målrettede tilsyn overfor grundvandstruende aktiviteter på de virksomheder, som kommunen i henhold til miljøbeskyttelsesloven fører tilsyn med.

Retningslinje 5c.

Der foretages i OSD og indvindings-OSD en konkret vurdering af, om der er forureningskilder, der udgør en risiko for forurening af grundvandet. Aktive forureningskilder bringes til ophør. Det vurderes i hvert enkelt tilfælde, om der efterfølgende skal meddeles et undersøgelses- og oprensningspåbud.

Retningslinje 5d.

Tilladelse til at oplægge lettere forurenet jord, forurenet jord, forurenede byggematerialer, forbrændingsaske, slagger mv. i OSD og indvindingsopland, meddeles kun, hvis der foreligger en risikovurdering af det konkrete projekt, som viser at det ikke udgør en risiko i forhold til grundvandet.

Retningslinje 5e.

Kildepladszonen - en radius på 300 meter omkring almene vandforsyningsboringer – skal så vidt det er muligt friholdes for byudvikling.

Retningslinje 5f.

Ubenyttede vandforsyningsboringer/- brønde, der er beliggende indenfor BNBO og kildepladszoner påbydes sløjfet efter en konkret vurdering.

Retningslinje 5g.

Indenfor BNBO og i kildepladszonen vil kommunen efter en konkret vurdering kunne nedlægge forbud mod udbringning af affaldsprodukter til jordbrugsformål, herunder spildevandsslam. Udgangspunktet er, at affaldsprodukter ikke bør udlægges indenfor BNBO og kildepladszonen.

Retningslinje 5h.

Der gives som udgangspunkt ikke tilladelse til nedsivning af overfladevand inden for 300 m til almene vandforsyningsanlægs indvindingsboringer samt inden for BNBO. Der foretages en konkret vurdering.

Retningslinje 5i.

Kildepladszonen - en radius på 300 meter omkring almene vandforsyningsboringer – skal så vidt det er muligt friholdes for jordvarmeanlæg. Der skal foretages en konkret risikovurdering.

Terrænnære jordvarmeanlæg vurderes ikke at udgøre en risiko for forurening af grundvandsressourcen og nuværende vandforsyningsboringer, hvis bestemmelser og normale afstandskrav i gældende jordvarmebekendtgørelse overholdes.

Ved behandling af ansøgninger om dybe jordvarmeanlæg i Syddjurs Kommune skal afstandskravene til vandforsyningsboringer jf. gældende jordvarmebekendtgørelse som minimum overholdes, og der vil i øvrigt blive foretaget en konkret individuel risikovurdering. 

Retningslinje 5j.

På alle offentlige arealer vil der som udgangspunkt ikke blive benyttet sprøjtemidler.

Ved bortforpagtning af kommunalt ejede ejendomme stilles der krav om sprøjtefri drift.

Retningslinje 5k.

Indsatsplanen revideres minimum hvert fjerde år.

Vandsamarbejder skal være med til at sikre processen omkring etablering af de grundvandsbeskyttende indsatser.

Kommunen tilbyder at facilitere processen omkring vandsamarbejder.

Retningslinje 6a.

Vandsamarbejder skal som udgangspunkt etableres frivilligt inden for de fire ressourceområder, ellers vil kommunen påbyde vandsamarbejderne i henhold til vandforsyningsloven.

Kommunen vil i samarbejde med de involverede vandværker gennemføre informationskampagner mv.

Retningslinje 7a

Kommunen vil sikre, at der gennemføres kampagner, som skal understøtte de grundvandsbeskyttende indsatser i indsatsplanen.