Overvågning

Overvågning anvendes til at følge udviklingen af grundvandets kvalitet og evt. potentielt forurenende stoffer, der tilføres grundvandet via overfladen fra gødning, sprøjtemidler og spildevandsslam. Ved hjælp af overvågningsresultater, vil det være muligt at kontrollere, om de givne tiltag i denne indsatsplan overholdes og har effekt samt at vurdere ressourcens udnyttelse på længere sigt.

Overvågningen kan give vandværkerne en indikation på, om evt. forurening fra enten punkt- eller fladekilder truer kildepladsen. I så fald kan der i god tid tages handling og iværksættes afværgetiltag for at sikre, at forureningen ikke når hen til kildepladsen og påvirker drikkevandets kvalitet.

I de fire områdeplaner fremgår det, at overvågning er en del af indsatsen i de enkelte indsatsområder.

Kommunens overvågning indeholder følgende elementer:

• Grundvands- og drikkevandsovervågning jf. det fastsatte kontrolprogram for hvert vandværk.

• Nitratudvaskning fra rodzonen indenfor vandværkernes indvindingsoplande og i OSD. Denne dataindsamling foretages hvert andet år på baggrund af gødningsregnskaber og andre offentligt tilgængelige data. Der henvises til ConTerra’s metodebeskrivelse i referencelisten.

• Forbruget af sprøjtemidler (art og mængde) på markarealer indenfor vandværkernes indvindingsoplande og OSD. Denne dataindsamling foretages hvert andet år på baggrund af landbrugets åbne indberetninger.

• Mængde af udbragt affald til jordbrugsformål på landbrugsarealer i hele kommunen. Der udbringes årligt ca. 8.000 tons affald til jordbrugsformål fordelt på ca. 500 ha arealer, men mængde, fordeling og størrelse af arealer varierer år for år. Denne overvågning foretages løbende som en del af kommunens kontrol af landbrugets lovpligtige anmeldelse jf. slambekendtgørelsen.

Staten foretager ligeledes en landsdækkende overvågning af grundvandet. Rapporten om grundvandsovervågning kan læses herunder. Rapporten opdateres en gang årligt hos GEUS.

Kilde: Miljøstyrelsen, GEUS. Rapporten om grundvandsovervågning kan læses her: Grundvandovervågning 1989-2020