Baggrund og miljøscreening

Dette afsnit beskriver grundlaget for denne spildevandsplan. Derudover er det beskrevet, hvordan planen forholder sig til lovgivningen samt andre planer, der berører forhold i spildevandsplanen – især de statslige Vandområdeplaner.

Samspillet mellem Syddjurs Kommune og Syddjurs Spildevand A/S

Den 1. januar 2009 blev Syddjurs Spildevand A/S udskilt fra kommunen som en konsekvens af Lov om vandsektorens organisering og økonomiske forhold (Lovbekendtgørelse nr. 52 af 23. januar 2020 – i daglig tale benævnt Vandsektorloven).

Syddjurs Spildevand A/S er et selvstændigt, men 100 pct. kommunalt ejet aktieselskab. Selskabet er ledet af en bestyrelse med repræsentanter fra Byrådet, forbrugerne og selskabets ledelse/medarbejdere.

Spildevandshåndtering omfatter myndighed, administration, drift, borgerkontakt og planlægning. Disse opgaver er fordelt mellem Syddjurs Kommune og Syddjurs Spildevand A/S.

Ifølge Vandsektorloven er kommunen miljø- og spildevandsmyndighed. Kommunen har derfor ansvar for tilladelser, dispensationer, tilsyn og påbud. Myndighedsopgaven varetages af kommunens afdeling for Miljø & Klima.

Syddjurs Spildevand A/S står for drift og vedligeholdelse af hovedparten af de spildevandstekniske anlæg i kommunen samt etablering af nye kloakanlæg beskrevet i spildevandsplanen.

Miljøstyrelsen har på Statens vegne ansvaret for tilsyn med alle udledninger fra kloaksystemet.

Grundlaget for Spildevandsplan 2022 - 2025

Ifølge Miljøbeskyttelsesloven skal Syddjurs Kommune udarbejde en plan for bortskaffelse af spildevand og oplysninger om nuværende og planlagte kloakforhold.

Spildevandsplanen fastlægger rammerne for kommunens håndtering og myndighedsudøvelse indenfor spildevandsområdet. For den enkelte borger er spildevandsplanen en forhåndsorientering om kommende tiltag indenfor spilde­vandsområdet som kan have en økonomisk konsekvens.

For eksempel påbud om forbedret spildevands­rensning, udbedring af fejlkobling af regn-, dræn- og spildevand på privat grund, ny kloakering eller omlægning af nuværende kloak til separatsystem.

Denne spildevandsplan beskriver, hvilke tiltag der forventes udført i den kommende planperiode for 2022 til 2025 og er derfor en revision af den hidtil gældende spildevandsplan for perioden 2015-2016. Ifølge lovgivningen skal en spildevandsplan revideres, når der sker væsentlige ændringer i spildevandsanlæggene eller forhold, der har indflydelse på håndteringen af spildevandet i kommunen. En revision foretages typisk hvert 4. år.

Spildevandsplanen skal løbende ajourføres i forhold til oplandsgrænser og tidsplaner, enten ved en generel revision eller ved tillæg til den eksisterende spildevandsplan.

En spildevandsplan eller et tillæg til spildevandsplanen skal iflg. lovgivningen sendes i offentlig høring i mindst 8 uger. I denne periode har borgerne mulighed for at indsende kommentarer, bemærkninger og ønsker. Efter de 8 uger gennemarbejdes planen igen, hvor der tages højde for eventuelle høringssvar før den fremlægges for Byrådet til endelig vedtagelse.

Definition på spildevand

Spildevandsplanen er en sektorplan, hvilket betyder, at det er en af flere planer under kommuneplanen. Spildevandsplanen skal være i overensstemmelse med de planer, mål og visioner, der er beskrevet i kommuneplanen.

Begrebet spildevand omfatter husspilde­vand (både i byer og det åbne land), spildevand fra erhvervs­virksomheder (processpildevand), jernholdigt grundvand (fx okker i dræn), afværgevand fra jord- og grundvandsforureninger, samt regnvand fra befæstede arealer (tage, parkeringspladser, veje, m.v.)

Vand fra omfangsdræn fra kloakerede bygninger og drænvand fra kirkegårde betragtes almindeligvis som spildevand.

Drænvand fra haver eller lavtliggende arealer er ikke spildevand, og må derfor ikke ledes til kloakken. Dette vand må efter tilladelse fra kommunen afledes til søer, grøfter, vandløb eller lignende.

I spildevandsplanen skelnes dog mellem spildevand og regnvand, da der ellers er situationer, der kan være vanskelige at beskrive.

Vedtagelse af spildevandsplanen

Forslaget til Syddjurs Kommunes Spildevandsplan 2022-25 blev vedtaget af byrådet den <dato>.

I henhold til lovgivningen skal spildevands­planen og den tilhørende miljøvurdering være i offentlig høring i minimum otte uger.

Spildevandsplanen blev offentliggjort den <dato> på kommunens hjemmeside. I perioden frem til og med den <dato> havde alle kommunens borgere og virksomheder mulighed for at kommentere planen og fremkomme med indsigelser.

Efter offentlighedsfasen blev de indkomne høringssvar inddraget i den endelige formulering af spildevands­planen. De indkomne høringssvar kan ses på kommunens hjemmeside. Syddjurs Kommunes Byråd vedtog den <dato> den endelige udgave af Spildevandsplan 2022-2025.

Byrådets vedtagelse af Spildevandsplan 2022-2025 kan i henhold til Miljøbeskyttelses­loven ikke påklages til anden administrativ myndighed, men kan indbringes for domstolene inden 6 mdr. fra planens offentliggørel­se.