Erhvervsudvikling og beskæftigelse

Et dynamisk erhvervsliv og et godt lokalt erhvervsklima er afgørende forudsætninger for at skabe udvikling i Syddjurs Kommune. En aktiv erhvervspolitik skal derfor bidrage til en stærk og bæredygtig økonomi, der kan styrke grundlaget for Syddjurs som fremtidens velfærdskommune.

Erhvervsarealer 

Syddjurs Kommune råder over et varieret udbud af erhvervsgrunde for forskellige virksomhedstyper med forskellige geografiske beliggenheder i kommunen.

Erhvervsudviklingen og udlæggene af erhvervsarealer sker i respekt for kommunens natur og miljø - dette gøres blandt andet igennem miljøvurderinger og miljøklassifikationer af udlagte erhvervsarealer.

 

 

 

Djursland huser mange lokale og globale virksomheder inden for alle brancher. Det stiller krav til virksomhedernes konkurrenceevne, og her er mobiliteten vigtig. Kunderne skal have let adgang, og varestrømme skal kunne flyde optimalt. Virksomheden skal kunne rekruttere de rigtige medarbejdere fra hele den østjyske byregion. I et mobilitetsperspektiv betyder det, at der både skal være høj fremkommelighed og hurtig adgang til omverdenen og gode betingelser for, at medarbejdernes dagligdag fungerer.

Udlæg af rammeområder til produktionserhverv og industriformål (autolakerer, maskinværksted og lignende) tilsigtes med kommuneplanen at afstemmes og miljøzoneres med afsæt i de vejledende afstande til forureningsfølsomme anvendelser. Dels for ikke at pålægge erhvervene unødige afværgeforanstaltninger og dels for at passe på de følsomme anvendelser som boliger, institutioner, rekreative områder mm. hvor ro og fred er et væsentligt element i stedets totaloplevelse.

Der er i Syddjurs Kommune ikke udlagt arealer til virksomheder med særlige beliggenhedskrav (f.eks. større biogasanlæg, medicinal produktion, kemisk produktion mm.). De særlige krav, som virksomheden har til beliggenheden, kan skyldes, at virksomheden har et højt forureningsniveau, eller at virksomheden er afhængig af nærheden til overordnede transportmuligheder eller bestemte aftagere. Det kan derfor være svært at udlægge arealer til denne type virksomhed uden en konkret henvendelse, da kravene til arealerne vil være forskellige alt efter, hvilken type af virksomhed der er tale om. Hvis det bliver aktuelt at skulle udpege arealer til virksomheder med særlige beliggenhedskrav, er det væsentligt at være opmærksom på drikkevandsinteresserne og spildevandskrav.

Turismen er i høj grad knyttet op på de særlige oplevelser og udflugtsmål i de turistrettede virksomheder, vores natur og landskab, kystkulturen og kulturmiljøerne. 

Desuden er den knyttet op på særlige områder, herunder Hjertet af Djursland, Ebeltoft i Udvikling samt de kystnære sommerhusområder. 

Turisme som erhverv har en stor betydning for det samlede Djursland. Turismen i Syddjurs skaber liv og indtægter i lokalsamfundene og er med til at øge kendskabet til kommunens kvaliteter og styrke vores image udadtil. Turisme skaber vækst, arbejdspladser og gode oplevelser for områdets gæster og borgere, ligesom turismen er med til at understøtte opretholdelsen af servicefaciliteter og en varieret detailhandel i byerne. Derfor søger vi at understøtte en balanceret udvikling af turismeerhvervet hvor vi søger at tilgodese både turister, turismeerhverv, borgere og fritidsborgere.

Der ligger desuden et udviklingsmæssigt potentiale i at understøtte sæson- kapacitets- og kvalitetsudvikling inden for turismen. 

Butikker skaber liv i bymidterne, lokale mødesteder, kortere afstande til indkøb i dagligdagen – og arbejdspladser. De er derfor både en drivkraft for bosætning og erhvervsudvikling i Syddjurs Kommune.

Jo flere butikker, der er samlet på ét sted, desto større bliver deres samlede tiltrækningskraft for handlende, og jo mere levende og attraktive bliver bymidterne samlet set. Det er altså både i handelslivets, borgernes og Syddjurs Kommunes interesse at samle butikkerne så meget som muligt indenfor de enkelte byer. 

Uden for disse områder kan enkeltstående butikker etableres, når det drejer sig om dagligvarebutikker i områder med det nødvendige kundegrundlag og behov, eller butikker med salg af egne produkter i tilknytning til produktionslokalerne.

Sammenhæng til Vision og udviklingsstrategi

Kommuneplan 2024 understøtter Vision og udviklingsstrategiens punkt 1: "Erhvervsliv og arbejdsmarked i udvikling" ved at:

  • Erhvervsenheden tilbyder målrettet vejledning og kompetenceløft til iværksættere og eksisterende virksomheder i kommunen.
  • samarbejde med det lokale erhvervsliv om rekruttering, fastholdelse og opkvalificering af arbejdskraft, der er målrettet arbejdsmarkedets behov.
  • Indgå partnerskaber og samarbejder med virksomheder, der påtager sig et socialt ansvar.
  • gennem partnerskaber med erhvervslivet, inspirere og motivere den grønne omstilling via cirkulær økonomi, grønne forretningsmodeller og investeringer.