Tiltrækning og fastholdelse af borgere er helt afgørende for Syddjurs Kommunes fremtid, og bosætningen skal tage udgangspunkt i kommunens unikke kvaliteter og nærheden til Aarhus. Syddjurs Kommune rummer store naturværdier med Nationalpark Mols Bjerge som kronen på værket. Her er dynamiske bysamfund, stærke fællesskaber og lokalsamfund. Sidst men ikke mindst er der nærhed til de østjyske bybånd og dermed nem adgang til arbejdspladser udenfor kommunen og de store kulturtilbud i det østjyske.
En vigtig forudsætning for at bevare og videreudvikle byliv i både landsbyer og større byer i Syddjurs Kommune er, at kommunen understøtter steder, hvor borgerne kan mødes. Disse mødesteder skal indeholde et godt mix af både kultur, trafik, p-pladser, grønne områder, boliger og erhverv.
Der skal sikres en balance mellem byerne - ikke alle byer har alt, men ved at gøre brug af mulighederne i tilstødende byer skabes et større hele, som alle får glæde af og facilitere deles og udnyttes bedst muligt. Mødestederne i hvert enkelt af Syddjurs Kommunes byer rækker på den måde ud over byernes egne grænser. De enkelte byer i Syddjurs er således forbundet med hinanden gennem, de mødesteder, som hver by har. Derfor er hver enkelt by noget særligt i kraft af deres relationer til andre steder.
Sammenhængskraften i kommunen understøttes af byerne i landsbyområderne/landsbyklyngerne, letbanebåndet, kystbåndet og Ebeltoftområdet.
Transport skal være logisk og bæredygtig. Derfor satser Syddjurs Kommune på trafikknudepunkter, cykelstier og letbanestationer. Nye udlæg kan være med til at understøtte gode transportvaner.
Med kommuneplanens arealudlæg er der mulighed for, at der kan bygges forskellige typer af boliger i alle bysamfund, der også rummer mulighed for nye boformer og fællesskaber for alle aldersgrupper.
I den videre planlægning af boligområderne, skal der sættes fokus på udvikling af liv, identitet og oplevelser, der rummer muligheder for et miks af boliger for de forskellige livsfaser. Større boligområder skal opdeles i mindre enheder både for at understøtte det sociale fællesskab i boligområdet og for at give området identitet.
Langsigtet udvikling
Den strategiske byudvikling i Syddjurs Kommune, tager udgangspunkt i en inddeling af kommunen i bybånd og byområder samt landsbyer og landområder:
- Kystbåndet, Letbanebåndet og Ebeltoftområdet, udgør to bybånd og et byområde med særlige forudsætninger for at fungere som motorer for bosætning, service og handel, som også gavner landområderne og landsbyerne.
- Landområder og landsbyer i klynger og netværk, har særlige forudsætninger for bosætning, med fokus på lokale kvaliteter og styrker
Hertil kommer de potentialer, der ligger i de byer, i og nær ved eksisterende og potentielle naturområder udpeget som en del af det grønne danmarkskort, og de herlighedsværdier, der knytter sig hertil for bosætning.
Landsbyerne og de mange landområder i kommunen udgør en styrke for Syddjurs Kommune, og det er en prioritet at bevare mangfoldigheden i kommunen. Områderne indeholder forskellige kvaliteter og styrker. Landsbyernes mødesteder understøttes med udgangspunkt i deres særegne kvaliteter. Landsbyfornyelsesprojekterne i Nimtofte, Pindstrup og Tirstrup er eksempler på samarbejdet mellem borgere og kommune om at udvikle og understøtte netop disse særegne kvaliteter.
En gennemgående kvalitet ved landsbyerne og landområderne er fællesskabet, plads til bevægelse og nærheden til naturen. De gode lokale samfund bliver båret af det lokale fællesskab og af de lokale kræfter og ildsjæle. Derfor er det væsentligt for kommunen at understøtte det gode, lokale initiativ. Målet er at sikre landsbyerne og landområderne som gode bosætningsområder med interessante tilbud, der fungerer som fælles mødesteder og opland til de større nabobyer.
Arealudlæggene i kommuneplanen søger i videst mulig omfang at understøtte lokal egenart og støtte op om samarbejderne i landsbyklyngerne og landsbyområderne imellem. Fælles for udvikling i landsbyerne er, at væsentlige ændringer af landsbyafgrænsninger skal ske i dialog med lokalsamfundet.
5 byer i Syddjurs Kommune har et letbanestop; Hornslet, Mørke, Thorsager, Ryomgård og Kolind. Disse byer er både trafikknudepunkter og "centerbyer" for det omkringliggende opland, der bruger de servicetilbud byerne tilbyder i form af kultur- og fritidstilbud, foreningsliv, handelsmuligheder og lokaldemokrati.
I byerne på Djursland kan man se markante forskelle i bilejerskab og brugen af kollektiv transport, alt efter hvor tæt man bor på en station. Derfor fokuserer vi på at udvikle flere boliger og fælles funktioner i de stationsnære områder, at sikre bedst mulige adgangsforhold mellem by og station/trafikknudepunkt samt at sikre gode forhold ved letbanens standsningssteder og ved trafikknudepunkter.
Kystbåndet består af 7 byer; Rodskov, Eskerod, Ugelbølle, Rønde, Vrinners, Knebel og Tved. For såvel Rønde som Ugelbølle gælder det, at disse byområder er tæt på udbyggede, og udvidelsesmulighederne er derfor begrænsede. Kalø Bugt-området udgør et helt unikt østjysk bosætningsområde med nærhed til havet og det bakkede naturlandskab samt en høj tilgængelighed til arbejdspladserne og kulturoplevelser i Aarhus og det østjyske vækstcenter.
Området rummer desuden mere end 500 private arbejdspladser, hvoraf mange er placeret i det eksisterende erhvervsområde ved Følle. I dette område er der samtidig mulighed for en betydelig erhvervsudvikling bl.a. med udviklingen af Fremtidsparken i Følle.
Ebeltoft udgør sammen med oplandet en hel unik blanding af historisk købstadsmiljø, turistattraktioner, sommerhusområder, natur, vand og erhvervsliv. Ebeltoft tiltrækker mange besøgende og turister hvert år, og fordobler indbyggertallet i turistsæsonen. Kultur, turisme, erhvervsudvikling og byudvikling er flere sider af samme sag, og der skal planlægges med omhu, så byen ikke fremstår som lukket og tom udenfor turistsæsonen.
Bæredygtighed, varierede bolig- og naturområder, et spirende iværksættermiljø, et aktivt erhvervs- og foreningsliv og mange attraktive mødesteder er med til at skabe et område, der er attraktivt at besøge og bosætte sig i.
Sammenhæng til Vision og udviklingsstrategi
Kommuneplan 2024 understøtter Vision og udviklingsstrategiens punkt 3 "Bæredygtig bosætning" og punkt 4 "Kultur, fællesskaber og velfærd for alle" ved at:
- give mulighed for at udstykke et bredt udvalg af privat og kommunale grunde i hele kommunen.
- binde kommunen sammen med bæredygtig infrastruktur - eksempelvis cykelstier til letbanestationer, adgang til ladestandere og offentlig transport i hele kommunen.
- understøtte nyt bæredygtigt byggeri og bæredygtig renovering.
- sikre løbende dialog og samarbejde med borgere og potentielle tilflyttere om udviklingen af vores byer og landdistrikter.
- arbejde for, at alle borgere og fritidsborgere i kommunen oplevere, at vi har et rigt og varieret foreningsliv, og at der sker meget på kulturområdet.
- Arbejde for at flere borgere har mulighed for at blive en del af social fællesskaber via uddannelse, beskæftigelse, forenings- og fritidsliv.
BAGGRUNDSVIDEN:
Vision og udviklingsstrategi 2022 - 2034 - sammen om det gode liv.
Forudsætningsredegørelse for Vision og udviklingsstrategien.
LÆS MERE I RETNINGSLINJERNE:
Retningslinjer for Byer, byggede miljøer og fritidsområder.
Retningslinjer for antennemaster.
FØLG MED I DE BYSTRATEGISKE INDSATSER: