Drivhusgasser fra landbruget og naturen

Området landbrug, skovbrug og øvrig arealanvendelse udleder i Danmark i dag (2020 tal) omkring 16 mio. tons CO e, et niveau som uden yderligere tiltag ville være omtrent uændret i 2030. Dermed ville landbruget komme til at stå for næsten halvdelen af Danmarks samlede drivhusgasudledninger i 2030, kilde: Concito.

Af Syddjurs samlede udledning af klimagasser i 2018 stammer 50 % fra landbrugets planteavl, dyrehold og arealanvendelse, jf. figur 20. CO2-aftrykket medregnes i den kommune, der producerer fødevarerne – og ikke for den, som spiser dem.

Figur 20: Den totale udledning i Syddjurs opgjort i 1990 og 2018,  Kilde Syddjurs klima- og energiregnskab 2020.

Klimagasserne kommer fra handelsgødning, fra gylle, fra dyrene selv, fra jord, der pløjes, og maskinernes brug af brændstof. Ud af de 184.200 T CO2 udledning fra arealanvendelse stammer de 80 % fra landbrugsproduktion. Alle arealer har en udledning, men særligt jorde med stort indhold af organisk materiale som fx gammel mose har en høj udledning, hvis de drænes/pløjes, da ilt så kan trænge ned i jorden og favorisere bakterier, der kan nedbryde det organiske indhold i jorden til CO2.

Syddjurs Kommune dækker et areal på 693 km2, heraf udgør landbrugsarealet 398 km2 (2018). De organiske lavbundsarealer i produktion udgør ca. 3.800 ha eller knap 10 % af landbrugsarealet, men de er årsag til ca 80 % af CO2 udledningen fra landbrugsarealerne, så der er stort potentiale i at vådlægge disse arealer, så omsætningen af den organiske jord bremses. I aftale om grøn omstilling af dansk landbrug okt. 2021 er målet udtagning af 88.500 ha lavbund fra landbrugsproduktion. Syddjurs Kommune samarbejder med landboforeningen og Naturstyrelsen om at bidrage til dette mål.

Det er op til regeringen og landbrugets brancheforening at finde bæredygtige løsninger og støtteordninger for fremtidens landbrug. Men Syddjurs Kommune understøtter bl.a. via et partnerskabssamarbejde med landboforeningen, at Landbrugsaftalen efterleves i Syddjurs. Aftale om grøn omstilling af landbruget 2021 er altafgørende for at nå reduktionsmålet i 2030.

Syddjurs Kommune er en landbrugskommune, der producerer langt mere mad og foder, end vi selv skal bruge. Hvis Syddjurs Kommune skal blive helt klimaneutral i 2050, kan vi blive nødt til at omlægge husdyrproduktionen og udtage rigtig meget landbrugsjord fra dyrkning. Omvendt siger forudsigelserne om fremtidens klima også, at Danmark får nogle af verdens bedste produktionsvilkår, da vand andre steder i verdenen kan blive en væsentlig begrænsende faktor for produktionen.

Syddjurs Kommune har fokus på, at vi i samarbejde med landbruget finder de landbrugsarealer med mindst klimaaftryk og allokerer dem til landbrugsproduktion, og vi løser klimaudfordringerne på en måde, der samtidig understøtter landbrugets udvikling som erhverv i kommunen.

Klimaregnskab fra 2018 omfatter en detaljeret opgørelse af drivhusgasser fra landbruget, som kan bidrage til at fastlægge indsatser indenfor reduktion af drivhusgasser sammen med Virkemiddelkatalog for Region Midtjylland 2022.

Men også arealer, der ikke er landbrugsjord, dvs. skove, natur og byer bidrager med klimagasser i Syddjurs svarende til ca 20 % af udledningen fra arealanvendelsen. Klima- og energiregnskabet viser udledninger fra skovbrug på 15.600 t CO2 i 2018 og 9.800 t CO2 e fra permanent græs på naturarealer.

CO2-ækvivalenter 
Klimagasser som CO2, lattergas og metan kan omregnes til én enhed, der kaldes CO2e eller CO2-ækvivalenter. I klimaregnskabet er alle klimagasser omregnet til CO2

En hektar (ha) er 10.000 m2 og måler 100 x 100 m

LINKS

Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug 2021

Regeringens Klimaprogram

Rapport fra Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren

Virkemiddelkatalog for Region Midtjylland