Kommunens egen indsats i den kommunale drift

Siden 2010 har det været målet at reducere energiforbruget i de kommunale opgaver med 2 % om året i gennemsnit. Det sker via forskellige initiativer.

Energibesparelse i de kommunale bygninger
Der er siden 2010 iværksat et stort antal projekter, der har reduceret CO2 udledningen fra de kommunale bygninger og institutioner med 3,6 % pr. år, samtidig med at vi har fundet nye måder at øge den offentlige service på.

I 2021 udledtes der 658 tons CO2 fra de kommunale bygninger og institutioners forbrug af strøm og varme. Det må i årene fremover forudses, at det vil blive sværere at reducerer udledningen af CO2 fra kommunens eget forbrug af varme og strøm, hvorfor indsatsen fremover vil blive rettet mod bl.a. en smartere udnyttelse af de kommunale bygninger. Her vil kobling mellem bookingsystemer og energistyring kunne vise, at datahåndtering er det nyeste middel til energibesparelser inden for offentlige bygninger.

Der skal laves aftaler om elkøb, da det kan være en god investering ift. driftsøkonomi, men også investeringer i egne solcelleanlæg. Når energien til kommunes bygninger bliver CO2-neutral senest i 2030, så vil det være vigtigt at følge CO2-udledningen fra anlægsprojekter.

Grøn indkøbspolitik
Der indgår allerede bæredygtige kriterier i kommunens indkøbsaftaler om bl.a. energiforbrug, genanvendelsesgrad og reduktion af affald. Erfaringerne skal bruges til bl.a. den kommende omstilling af affaldssystemet.

Syddjurs Kommune vil fortsat lave bæredygtige indkøb, der skåner miljøet og sparer på transporten. Kommunen er derfor i 2019 indgået i Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI). Syddjurs Kommune er med i Fællesindkøb Midt (FIKM).

Et grønt regnskabssystem vil kunne medvirke til at lave indsatser for mindre CO2-udledningen fra varekøb og det samme vil kunne måles, når kommunale anlægsprojekter har et CO2-regnskab. Det kan virke overraskende, men fordelingen af det samlede kommunale indkøb er typisk: ca. 20 % på varekøb, 20 % på forsyning og 60 % på tjenesteydelser offentlig transport og byggeri. Det kræver en analyse at udpege de rigtige indsatser.

Kommunens egen kørsel
En analyse fra 2019 viste, at medarbejderne i Syddjurs Kommune kører 7,5 mio. km. hvert år i kommunens tjeneste. Det giver en samlet CO2-udledning på ca. 1.600 tons CO2 årligt.

Samtidig med udskiftning af bilflåden til elbiler og lignende, indføres en mere effektiv organisering af området med en rationel brug af kommunens bilflåde, som kan reducere udledningen af CO2 yderligere.

Der er derfor indført et flådestyringssystem, lavere kørselsgodtgørelse ved tjenestekørsel i egen bil og retningslinjer for, hvornår transportkrævende møder holdes digitalt. Der forventes derfor en væsentlig besparelse i omkostninger, timer og CO2-udledning i de kommende år på dette område.

Smart Syddjurs
Smart Syddjurs er en vision om et samfund, hvor borgere, virksomheder og det offentlige samarbejder aktivt om at bruge de digitale teknologier til at sikre og udvikle det gode liv i Syddjurs Kommune.

Der er et stort potentiale. Ikke kun indenfor indkøb af IT, men også i implementering af systemer til ressourcestyring. F.eks. indenfor velfærdsopgaver, undervisning og serviceopgaver. Syddjurs Kommune er med i KL´s initiativer indenfor digitalisering for klima og ressourcer.