Vi vil:
- fortsætte med at reducere Syddjurs Kommune egen CO2 udledning med ca. 4% pr. år frem til 2030. Som virksomhed vil vi vurdere hvilke løsninger og indsatser, der de mest omkostningseffektive, således at vi opnår den størst mulige effekt i forhold til de ressourcer, vi er villige til at investere.
- have CO2-neutral drift i 2030.
Det gør vi ved at:
- sikre bæredygtig og klimavenlig kørsel, der omfatter at Syddjurs Kommune vil udskifte kommunens bilflåde på ca. 280 køretøjer til elbiler inden udgangen af 2025, samt sikre lav kørsel i medarbejdernes egne biler. For endelig i 2030 at kunne opnå 100% fossilfri kommunal kørsel i Syddjurs Kommunen som koncern.
- optimere kommunens bilflåde og udnytte ressourcerne bedre. Ved at udvikle et flådestyringssystem med datasamling fra alle køretøjer. Samtidig med opbygning af en ladeinfrastruktur tilpasset de kommunale behov og funktioner.
- optimere medarbejdernes kørsel i arbejdstiden. Ved bl.a. at indkøbe videokonferenceudstyr til skoler og daginstitutioner mm. med henblik på at afvikle langt flere møder, kurser og uddannelser virtuelt, således at kørsel og transporttid reduceres.
- indgå indkøbsaftaler om bl.a. energiforbrug, genanvendelsesgrad og reduktion af affald, samt transport. Indgå i PPA-samarbejde og opstille flere solceller på kommunens ejendomme svarende til 40 - 50% af forbruget i 2030.
- de eksisterende lokaler fortsat omstilles til bedre energiforbrug og indeklima, jf. Syddjurs Ejendomsstrategi.
- AI (kunstig intelligens) til at optimere brugen af kommunale bygninger. Hertil anvendes teknologi ift. optimeret forbrug af varme, ventilation og belysning. Der arbejdes med at koble data fra bl.a. flere bookingsystemer, bevægelsessensorer og bygningssystemer, for at kunne tilpasse drift og vedligehold efter det faktiske brugsmønster.
- bruge kommunale udbud og aftaler til at stille højere krav om grøn omstilling af offentlige transportmidler, service og erhvervskørsel, jf. Syddjurs Kommunes deltagelse i Partnerskab for offentlige grønne indkøb.
- revidere kommunens indkøbspolitik inden 2025 med en målsætning om reduktion i CO2-reduktion fra vare- og tjenestekøb med 50% i 2030 fra 2022-niveau.
- kommunale anlægsprojekter skal have et CO2-regnskab i 2025, så der ved kommunalt byggeri tænkes i bæredygtighed ved byggeri såvel som ved drift.
- udvælgelse og implementering af et egnet software system til at fastlægge en 2022 CO2-baseline for kommunens indkøb og forbrug (Scope3). Dette skal danne grundlag for et kommende grønt regnskab, der omfatter vareindkøb.
- for at kommunens institutioner skal få gavn af eksisterende viden, laves der et inspirationskatalog for igangværende tiltag på skoler og institutioner, der samler erfaringer om læringsmiljøer indenfor miljø, økonomi, klima/bæredygtighed ift. undervisning og projektforløb.
- som medarbejdere og arbejdsplads skal vi være bevidste om, at det forbrug vi sparer og minimere har en effekt. Vi skal afprøve nyt, inspirere og ændre på gamle vaner. Der er allerede igangsat forsøg med affaldssortering, reduktion af engangsmateriel og print. Der arbejdes med klimakostrådene, mindre madspild og lokalt medansvar for fødevareproduktion, transport og energiforbrug.
- at sigte efter et endeligt mål med en CO2-neutral koncern i 2050.
Solceller på Rådhuset
Solceller på Rådhuset
LINKS
Ejendomsstrategi for Syddjurs Kommune 2019-2022
Syddjurs om Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI)
Eksempel på kantine med genbrugsmøbler
Eksempel på kantine med genbrugsmøbler