Syddjurs Kommune vil fremme den grønne omstilling inden for bæredygtige byer, energirenovering og forbrug. Opgaven løftes bedst i samarbejde. Det kan være sammen med lokale fjernvarmeværker, virksomheder, foreninger eller leverandører. Partnerskaber omfatter, at man sammen kommunikere muligheder og synergier for indsatser, og der kan også opstå udviklingsprojekter på tværs af partnerskaberne til fælles fordel.
Samarbejdet kan have form af partnerskaber eller indkøbsaftaler, hvor formålet er at gennemføre afgrænsede projekter. Det kan handle om at etablere solceller eller sikre bæredygtige tiltag ved et byggeri som Byens Hus i Mørke. Det er vigtigt, at indsatsen giver værdi for alle parter.
Samarbejder kan også have en mere uformel karakter. Hvor kommunen f.eks. er vejleder eller myndighed for et projekt. Det kan f.eks. være aftaler om, at en gruppe borgere ønsker, at producere strøm i fællesskab, eller bæredygtige bosætninger som bo- og erhvervsfællesskaber som en del af udviklingen af landdistrikterne. Lokalsamfundet må gerne kunne se sig selv i væksten af vedvarende energianlæg.
Vi ønsker at få alle aktører i kommunen med på den grønne omstilling. Kommunens rolle er bl.a. at vise, hvad der kan gøres og hvilke fordele der er.
Syddjurs Kommune har et solidt organisatorisk personalegrundlag for bæredygtighedsarbejde, der kan gribe og understøtte mange af indsatserne i klimaplanen. Dette understøttes af Syddjurs Frivillighedspolitik og Civilsamfundsstrategi. Kommunen har også stærke netværk af eksterne aktører i den grønne omstilling. Disse skal understøttes og udvikles.
I 2022 har Syddjurs Kommune indgået følgende aftaler:
- Borgmesterpagten fra 2009, hvor Syddjurs Kommune forpligter sig til at reducere kommunens samlede CO2 udledning via handleplaner og energiregnskaber.
- Aftaler for de tre klimapartnerskaber: NRGi, Djursland Landboforening og Varmeforsyningen, samt dialogsamarbejde med bl.a. Reno Djurs Aps, Syddjurs Spildevand Aps og Business Djursland.
- De østjyske kommuner i Business Region Aarhus samarbejder om at fremme virksomhederne i regionen gennem en fælles indsats ift.: Udvikling, digitalisering, mobilitet, uddannelse, bæredygtig vækst og klima.
- Grenåens opland er et af flere projekter i ét fælles projekt på tværs af Region Midt, der hedder Coast to Coast Climate Challenge (C2C CC).
- DK2020 samarbejdet med bl.a. indeværende klimahandlingsplan. Partnerskabet skal åbne muligheder for tværkommunalt samarbejde, fælles vidensopbygning og -udveksling hos forvaltninger og kommunalbestyrelser mv.
- Aftaler og fælles Klima- og energiregnskaber på tværs af Region Midt.
Byens Hus i Mørke
Byens Hus i Mørke
Solceller i bynært landskab
Solceller i bynært landskab
LINKS
Distriktsråd i Syddjurs Kommune
Civilsamfund - Syddjurs Kommune
Syddjurs pulje til Landsbyfornyelse