Videreudvikling af varmeforsyningen og vedvarende energikilder
Det er ikke nok at reducere energiforbruget, hvis vi skal blive et CO2 neutralt samfund. Vi er også nødt til at omstille hele forsyningen af varme og el til vedvarende energi.
Varmeforsyning
Syddjurs importerer 32 % af fjernvarmen fra nabokommuner, og 94% heraf er baseret på biomasse. Det er især Hornslet, der opvarmes med fjernvarme fra Studstrupværket.
Elvarme til opvarmning af boliger og fritidshuse udgør 7 %, oliefyr 9 % og de resterende kommer fra andre brændselskilder, figur 6.
Figur 6: Slutforbrug af varme for 2020 fordelt på anlægstype
Fjernvarme dækker i dag 46 % af det samlede varmeforbrug, mens det i 2007 udgjorde 30 %, jf. figur 6 og 7.
Figur 7: Udviklingen fra 1990 til 2020 i nettoforbrug af varme fordelt på anlægstype
Fjernvarmeanlæggene i Syddjurs Kommune fyrer overvejende med lokal biomasse i form af træflis og især halm, jf. figur 8.
Figur 8: Fjernvarmebalance i 2018 (produktion fordelt på brændsel)
Nettoenergiforbrug
Det totale forbrug af energi er fordelt på brændselskilderne: Importeret el, olie, naturgas, biomasse og vedvarende energi (VE). Fordelingen er vist i figur 9. Energiforbruget er primært baseret på olie, biomasse og importeret el. Andelen af vedvarende energikilder er svagt stigende i forhold til de fossile kilder.
Figur 9: Nettoenergiforbrug er fordelt på anvendelse. JP1 er Jetfuel
Andel af vedvarende energi
Energiregnskabet for 2020 viser, at andelen af vedvarende energi er på 49,1 % af det samlede energiforbrug. Det er mere end landsgennemsnittet på 35,7 % og EU-gennemsnittet på 18 %. Ser man udelukkende på vedvarende el, udgør det 15 % af elforbruget i Syddjurs, som produceres af lokale vindmøller og solceller (2020 tal).
Den høje andel af vedvarende energi skyldes, at vi i Syddjurs allerede har omstillet fjernvarmen fra kul til biomasse og udskiftet fossile varmekilder i boliger til vedvarende energikilder, jf. figur 10. Effekten af omstilling af individuel opvarmning til fjernvarme ses tydeligt. Fra 1990 til 2020 er der sket store omfordelinger i energiforbruget på opvarmning af boliger og fritidshuse, samt en ca. 5 % stigning i antal boliger i perioden.
Den fossile andel af den kollektive opvarmning er faldet fra 41 % til 4 % fra 1990 til 2020. Samtidig med at forbruget på kollektiv el- og varmeforbrug er steget med 86 pct.
Figur 10: Bruttoenergiforbrug fordelt på omsætningsenheder for vedvarende energi og fossile brændsler
Grøn strøm
Andelen af vedvarende el er dog stadig lille i forhold til behovet. Udfordringen er at få sat gang i grønne investeringer i vedvarende energi svarende til den omstilling, der er sket inden for varmeforsyning. Figur 10 viser den samlede danske elproduktion fra 2015-2018 fordelt på brændselskilder. På landsplan udgøres den danske elproduktion primært af vindkraft, kul og biomasse.
Figur 11: Dansk elproduktion fra 2015-2018 fordelt på brændselskilder, kilde: Energistyrelsen.
Vedvarende energi andelen er på 49,1 % af Syddjurs samlede energiforbrug.
Ud af det samlede energiforbrug i Syddjurs Kommune går 28 % til at opvarme boliger og fritidshuse.
Kun 15 % af Syddjurs elforbrug er i 2020 produceret af lokale vindmøller og solceller.
LINKS
Kommuneplan 2020 om Energi og teknik
Syddjurs Kommune om Opvarmning af bolig
Syddjurs Kommune - Klima og energi