Målsætning:
- el- og varmeforsyningen skal dækkes 100 % af vedvarende energi i 2030
Det vil vi gøre ved at:
Sikre energieffektive løsninger og mere vedvarende energi ved at:
- oliefyr skal udfases senest 2030
- planlægge for mere vedvarende energi lokalt produktionen af varme- og elforbrug er dækket af vedvarende energi i 2030. Syddjurs Kommune understøtter denne omstilling bl.a. via partnerskaber.
- fremme vedvarende energianlæg herunder vindmøller, solceller- og biogasanlæg ud fra Kommuneplan 2020´s retningslinjer for vedvarende energianlæg i det åbne land. Dette skal ske under hensyn til bl.a. landskabelige værdier og bosætning. Der er ligeledes fokus på at sikre det lokale ejerskab til såvel anlæg som til udvikling af ny teknologi.
- understøtte lokale energifællesskaber, der ønsker at producere strøm i fællesskab. Det kan være i forbindelse med bæredygtige bosætninger som bo- og erhvervsfællesskaber eller som en del af udviklingen af landdistrikterne. Lokalsamfundet må gerne kunne se sig selv i væksten af vedvarende energianlæg.
- understøtte biogas produktion i store industrianlæg, gerne i symbiose med varmeforbrugende virksomheder. Klynger af mindre gårdanlæg eller små anlæg på de enkelte gårde er også en mulighed.
- informere om og understøtte aftaler, der kan sikre, at fjernvarmeværker fortsat udvikles næste generationer varmeforsyning, herunder større andel af vedvarende energi og mere energieffektive varmeløsninger.
- overskudsvarme fra virksomheder kan udnyttes.
- overskud af vedvarende strøm fra elnettet kan lagres til varmeforsyning via varmepumper ol.
- vi fortsat udvider fjernvarmeområderne via frivillige tilslutning til fjernvarmeområderne, jf. figur 12. Der skal bl.a. etableres nye fjernvarmeforsyninger i mindre lokalområder og ved hjælp af varmepumpeenheder til flere husstande.
- samarbejde med varmeforsyningen via et klimapartnerskab, og strategiske partnerskaber og lokale klimaaftaler for alle sektorer inkl.: Transport, Produktion og Forsyning i 2025.
- gøre det lettere for de enkelte familier eller virksomheder, at se effekten af egne handlinger.
- information og inspiration til klimavenligt forbrug via messer og events
- give borgerne mulighed for at lave deres egne klimahandleplaner for husstanden og opfordre virksomheder til at arbejde med deres energi- og CO2-regnskaber.
- understøtte at forsyningsvirksomhederne efterlever 70 % reduktionskrav i 2030 og 100% i 2050
- udvide muligheden for, at udnytte overskudsvarme fra produktion til fjernvarmenettet eller lokale netværk. Denne kobling mellem varme- og produktionssektorerne er afhængig af national lovgivning.
- omlægge olie- og elvarme til varmepumper via information til borgerne om muligheden for at opnå støtte til at udfase oliefyr. Og vi vil støtte omlægning fra oliefyr og elvarme i det åbne land og i sommerhuset til varmepumper, der bliver næsten CO2 neutrale ved overgang til 100 % vedvarende energi i elnettet. Ligeledes vil Syddjurs Kommune fremme miljørigtig varmeforsyning til nye bygninger, der ikke kan få fjernvarme.
FAKTA OM SOLCELLER
100 ha solceller producerer:
- Ca. 92.700 MWh (megawatt timer)
100 ha solceller producerer:
- Ca. 92.700 MWh (megawatt timer)
eller 34,5 % af Syddjurs årlige elforbrug (i 2020).
- 100 ha solceller reducerer ca.
- 100 ha solceller reducerer ca.
25.700 ton CO2/år.
-Der forventes en fordobling af strømforbruget i 2030.
(2022 tal fra lokalt anlæg i planlægning)
FAKTA OM VINDMØLLEANLÆG
1 stk. 150 m mølle producerer:
- 4,2 MW eller 51 TJ = 14 GWh /år.
1 stk. 150 m mølle producerer:
- 4,2 MW eller 51 TJ = 14 GWh /år.
(2018 tal)
FAKTA OM BIOGAS
Et stort biogasanlæg med metan-produktion på fx 257 Gwh/år fortrænger naturgas svarende til 52.800 ton CO2e/år
LINKS
Syddjurs Kommune - Klima og energi
Solcelleprojekter i Syddjurs Kommune
Virkemiddelkatalog Region Midtjylland 2022