Udgangspunktet

Grundpillen i Syddjurs Kommunes klimaindsats er vores energi- og klimaregnskab. Regnskabet opgør energiforbruget for hele kommunen som geografisk enhed. Det omfatter bl.a. fjernvarmeværker, private varmeanlæg, biler, lastbiler, traktorer, tog og fly, og det opgør den samlede udledning af CO2 i kommunen herunder også fra landbrugsproduktionen og arealanvendelse.

Regnskabet opgør udledningen i 1990 og 2018. 1990 er referenceåret, og 2018 er vores nuværende forbrug. Vi har også opgjort regnskabet for 2020, men Corona ændrede væsentlig på vores adfærd det år, så vi tager udgangspunkt i 2018 som status Quo.

For 2018 omfatter regnskabet en mere omfattende visning af sektorernes klimagasudledning, da alle klimagasser indgår. Bl.a. metan, lattergas mm fra bl.a. landbruget og arealanvendelse inkl. natur. Dette omregnes til én enhed, der kaldes CO2e eller CO2-ækvivalenter, så tallene bliver sammenlignelige.

I Syddjurs Kommune som geografisk enhed havde vi i 2018 reduceret klimagas-udledningen med ca. 25 % i forhold til udledningen i 1990, vi er så på vej mod målet om en CO2 reduktion på 70 % 2030, jf. Parisaftalen. 

På nuværende tidspunkt udleder vi lokalt i Syddjurs Kommune 13,5 tons CO2 pr. indbygger om året (ekskl. forbrug), hvor målet i 2030 er 5 tons CO2 pr. indbygger. Det er lavere end landsgennemsnittet, men stadig et stykke fra målet. Dertil kommer indbyggernes andel af den nationale og internationale udledning.

Det er en global udfordring med et stort ansvar hos de rige lande jf. figur 1.1.  Klimahandlingsplanen indsatser har udelukkende fokus på de tons, der udledes lokalt fra Syddjurs. Dertil kan komme afledte besparelser ved grøn omstilling på det globale niveau som fx nedsat import af soja og palmeolie til Danmark, der af hvert år udleder 7 millioner tons CO2 i de lande, hvor det produceres.

Figur 1.1: Så meget skal reduceres, Kilde: CONCITO 2022

Syddjurs har allerede omstillet en del af energiforbruget, så det aktuelt består af 58,6 pct. vedvarende energi.

Energi og klimaregnskab (figur 1.2) for Syddjurs som geografisk enhed viser bl.a., at antallet af privatbiler og udledningen fra disse er stadig stigende. At udledningen for transport og klimagasser fra arealanvendelse endnu er stigende, og skal knækkes.

Figur 1.2: Emissioner i kommunen opdelt i sektorer 1990/2018

Syddjurs Kommunen arbejder ud fra IPCC's (FN's Klimapanel) rapporter, der viser at udslippet af drivhusgasser fortsætter med at stige globalt. Udslippet er nu mere end 50% højere, end da klimakonventionen blev forhandlet omkring 1990. Ifølge IPCC's tredje delrapport kan vi med vores nuværende kurs se frem mod en temperaturstigning på 2,5 til 3 grader ved udgangen af det 21. århundrede, hvis ikke udledningerne skrues markant ned.

Rapporten understreger derfor vigtigheden af, at danske kommuner udarbejder og implementerer ambitiøse klimaplaner om klimaneutralitet, og derved går foran i kampen, og sætter turbo på at reducere drivhusgasudledningen på kort sigt, og på lidt længere sigt forpligter sig til at blive klimaneutrale.

Det samlede forbrug er svært at opgøre
Forbrug af ressourcer opgøres hvert år i Earth Overshoot Day (figur 1.3), der i 2022 viser, at Danmark ligger i toppen ved at have opbrugt ressourcerne fra 2022 allerede i marts måned. Altså ville jordens befolkning have brug for 4 jordkloder, hvis alle levede som danskere. Beregninger viser, at den gennemsnitlige udledning er på ca. 17 tons pr. dansker (figur 1.4).

Figur 1.3: Earth Overshoot Day 2022

Figur 1.4: Dansk udledning pr. indbygger inkl. forbrug. Kilde Concito 2022

Syddjurs mangler at reducere med ca. 350.000 ton CO2 årligt for at nå 70 % reduktion i 2030, hvilket svarer til en reduktion på 8,5 ton pr. indbygger.

Udledningen fra Syddjurs er opgjort til 580.000 ton CO2 i 2018.

LINKS

Omstilling på vippen

Klimatilpasning.dk om FN's klimapanel (IPCC) 

Dansk import af soja og palmeolie udleder knap 7 millioner tons CO2 om året – Københavns Universitet (ku.dk)